Dagelijks

Onderstaand de afbeelding van het aquarium met de verschillende onderdelen. 
Onder de afbeelding staan puntsgewijs de punten die dagelijks moeten worden uitgevoerd of gecontroleerd.

Aquarium2

 

Dagelijkse punten:

 1. Controleer de werking van de pompen. De pompen in het aquarium -de beide stromingsompen en de opvoer pomp- moeten draaien. Draaien ze niet, neem dan contact met me op.
  Normaal gesproken zal de opvoerpomp tussen de 500 en 600 liter/uur verpompen (computer).
 2. Controleer de lampen. De lampen volgen een dag- nachtritme. Om 14:30 in de middag staat "de zon" op het hoogste punt. 's nachts draait "de maan" van oost naar west (enkel flauw blauw licht). Wanneer de lampen het niet doen; neem contact met mij op.
 3. Controleer de opvangbeker van de skimmer. De skimmer staat "los" in het middelste vak van het filter. Hier komen de reststoffen van de eiwitten in terrecht. Wanneer de opvangbeker z'n beetje half vol is, leeg hem dan; haal het deksel van de beker doe dit in een emmer. De beker zit met een rubber ring geklempt in de skimmer, af en toe gaat dit wat moeijlijk, maar lukt altijd om deze los te maken. De beker kan rechtstandig onder het aquarium vandaan worden gehaald. Doe deze ook in de emmer. In de douche kan alles worden schoongemaakt. Het is normaal wanneer het (erg) stinkt. Enkel water gebruiker, géén zeep. Zet daarna alles terug op de skimmer. Let op: zorg er altijd voor dat er geen vervuild water in de filterbak komt. Op de skimmer zit een regelknop; de stang met de zwarte knop; normaal gesproken hoef je hier niet aan te komen. Knop rechtsom; meer schuim, linksom minder.
 4. De gafzak -het voorfilter- loopt langzaam vol en gaat op den duur overlopen. Wissel deze in dat geval uit voor een schone; haak de plastic beugel los -over de rand- en druk deze zover omlaag, dat de beugel en de gafzak, uit het filter kan worden gehaald, laat de boel uitdruppen boven het filter en haal alles onder het aquarium vandaan. Plaats een schone gafzak in de beugel en zet alles terug; schep -als het ware- de uitloopleidingen in de gafzak en hang de beugel op z'n plaats.
 5. Controleer het nivo in het meest rechter vak van het filter. Deze moet rond de 10 cm staan (gele duimstok). Bij een afwijking plus of min 3 cm; neem contact met mij op.
 6. Controleer de overloop in het aquarium. Eventueel kun je met een theelepel aanwezige slakken uit de overloop verwijderen; de slakken kunnen terug in het aquarium.
 7. 's Avonds krijgen de vissen droogvoer uit de automaat, controleer of er nog voldoende voer in de "trommer" aanwezig is. De groene automaat hangt rechts aan het raam van het aquarium.
 8. Het display op de verwarming links achter in het aquarium geeft de huidige tempratuur aan; 24 of 25 is normaal. Wanneer het display op de verwarming uit is; neem contact met mij op. Boven de 25,75 graden gaan de ventilatoren rechts op het aquarium aan. Ze gaan weer uit wanneer de temperatuur onder de 25,5 graden komt. Ze kunnen dus aanstaan.
 9. 's Morgens de vissen voeren met Liquid Mysis. Doe een mm of 5 in het doseerkuipje, dit is ongeveer 3 ml. Dit kan zo in het aquarium. Liquid Mysis, moet in de koelkast worden bewaard. Het kuipje staat op het aquarium. 
 10. Links naast het filter onder het aquarium, staat de doseer automaat; de 4 blauwe pompjes. Controleer enkel of er nog vloeistof in de flesjes aanwezig is en kijk of alle slangetjes nog op z'n plaats zitten en niet lekken. Mocht er iets niet goed zitten; neem contact met mij op.
 11. Op de besturingskast zitten 2 knopjes met lichtringen; de linker schijnt groen, geel, oranje of blauw en de rechter schijnt altijd blauw. Wanneer de knopjes niet verlicht zijn (of er brand helemaal niks in de kast); neem contact met me op.

Opmerking:

 • Het aquarium is voor een deel automatisch werkend; het kan dus zijn dat plotseling de Osmose aan gaat (harde klik van een waterafsluiter en water toevoer in het laatste vak van het filter) of het aanslaan van het doseerpompje voor het reinigen van de doseerleiding (één keer per uur).
 • Wanneer je het aquarium aantreft in een alarm toestand, zal het linker knopje op de besturingskast "rood" knipperen; neem contact met mij op. 
 • Veel informatie kan uit de PC worden gehaald. Doe hier je voordeel mee.