Print

 

 

Het bijvullen van het verdampte water vindt normaal gesproken geheel automatisch plaats. Dit wordt ook wel een ATO systeem genoemd; Automatic Top Off. Voor dit proces zijn een aantal componenten van de besturing van belang; de nivometing van het filter, de TDS meting en het osmose apparaat. Onderstaand nog even het overzicht van het aquarium:

Aquarium2

Het osmose apparaat staat onder de CV ketel. Een osmose apparaat haalt het water met hoge druk door een reverse osmose filter en verdeelt het drinkwater (witte slang) van Vitens in een afvalstroom (bruine slang) en een permeaat stroom (blauwe slang). De permeaat stroom bevat -als het goed- is, geen zouten, kalk en mineralen. Dit water wordt gebruikt voor het bijvullen van het verdampte water van het aquarium. Verdampt water uit het aquarium is in principe ook volledig vrij van opgeloste stoffen; water verdampt en alle andere stoffen blijven in het aquarium. Het toevoegen van osmose water is dus van belang voor het op pijl houden van de mineralen en zouten in het aquarium. Zou je het aquarium (bij)vullen met drinkwater, dan zou je langzaam aan het aquarium vergiftigen...

Onderstaand een foto van het osmose apparaat:

Osmose

Hoe werkt dat nu?

In het kort de werking. Het nivo in het meest rechter vak van het filter worden gemeten en zal fysiek gemiddeld op ongeveer 10 cm moeten zitten. Binnen bepaalde grensen zal water worden aangevuld vanuit het osmose apparaat. Dit zijn grenzen die staan ingesteld in de parameterlijst van de besturing. Ik heb hier parameters van gemaakt, omdat de meting in de loop van de tijd nog wel eens wil verlopen. Een uitleg over de parameter lijst staat in een apart artikel. Eigenlijk dus heel eenvoudig; te weinig water, osmose aanvullen tot de grens en weer wachten tot er een bepaalde hoeveelheid water is verdampt. Het bijvullen is een automatisch proces wat door de besturing wordt geregeld; beinvloeding is dus niet nodig. Dit wordt kenbaar gemaakt door een continue blauwe lichtring rond de accept/reset knop op de besturing.  

Uiteraard is het automatische proces wel beinvloedbaar. Dit vindt plaats via de PC. Op de PC kan het osmose apparaat op "hand" worden aan/uit gezet en is eventueel het nivo van het filter op een vaste waarde vast te zetten. Advies hoogte bij handbedrijf van het filternivo is 400; dan stopt het automatisch bedrijf voor aansturen van het osmose apparaat. Hierover later meer. 

De besturing blokkeert:

Aandacht punt:

Onderstaand nog een afbeelding van het verloop van het filter nivo en in orange de TDS waarde. Voor het creeren van de piek in de uitlezing, heb ik de afvoer even onder het filterwater gehouden; je ziet direct een uitslag van de TDS.

Plotter1

 

 

 

Category: Werking en storingen
Hits: 184