Print

  

Storingen en andere ellende aan het aquarium en het filter

Dit stukje proza is speciaal geschreven voor mijn huisgenoten. Ik ben wel lekker bezig met de hobbies, maar nu er ook allerlei levende have bij betrokken is, wordt het verhaal iets anders. Daarom dit verhaal. Deze artikelen gaan dan met name over hoe te handelen bij afwezigheid, pech en anderzins. Het zal nooit, nooi, nooit compleet worden...

Onder in dit verhaal nog de werking van de knoppen ACCEPT/RESET en de ZOUT knop.

 

Normaal bedrijf

Wanneer alles een beetje goed gaat, is het allemaal prachtig om te zien en vergt het aquarium enkel regulier onderhoud. Het aquarium "bootst" een stukje natuur na, wat uiteraard niet te vergelijken is met een echt rif. Door allerlei hulpmiddelen probeer ik echter de balance zoveel mogelijk te vinden en te houden. Dit werkt dan d.m.v. een groffilter (de z.g. gafzak) en een skimmer, oftwel eiwit afschuimer. De skimmer is het meest belangrijke filter, deze haalt de meeste afvalstoffen uit het water. Daarnaast worden dagelijks additieven aan het water toegevoegd (meestal een mix van bepaalde sporenelement) en vindt er eens per periode een waterwissel plaats. Ik ververs dan ca. 10% van het aanwezige water door "vers" aangemaakt zeewater op basis van osmosewater en speciaal zout geschikt voor aquaria. Op reguliere basis analyseer ik het water en kijk of er "bijgestuurd" moet worden. Hiervoor moet ik nog heel veel ervaring opdoen. Ik probeer dit te halen uit forums en bezoekjes aan aquarium winkels. 

Heel in het kort wat er op de zolder staat: 

In normaal bedrijf wordt de linkerknop op de besturing groen verlicht, zoals op bovenstaande foto; alles staat normaal op automaat. Extra informatie via de aansluiting op de PC is niet noodzakelijk. Het nivo in het meest rechter vak van de sump zit zo rond de 10cm en de overlopen van het aquarium maken niet veel geluid. De stromingspomp, rechts op de wand van het aquarium staat aan en de opvoerpomp (het water van beneden uit het filter naar het aquarium) staat aan en maak niet of nauwelijks geluid. De gafzak -groffilter vanaf de overlopen) loopt niet over. De beker boven op de skimmer is niet vol en wat erin zit is donker van kleur.

Mocht je toch iets meer informatie willen, start dan het programma op de PC. Normaal gesproken staan onderstaande pictogrammen op het bureau blad.  Dubbelklik op "Poseidon Reef". Het programma maakt verbinding met de besturing en presenteert de actuele/dynamische informatie:

Picto

Na het maken van de verbinding komt onderstaand scherm in beeld.
In de volgende hoofdstukken, zal ik meer detail informatiem geven .b.t. de eventuele bediening. Onderstaande afbeelding is een normale situatie.

Waar je op moet letten:
Uiteraard moet het nivo voor het aquarium rond "vol" zitten, het nivo van het filter ca. op half vol en de temperatuur binnen de 24 en 26 graden. De pompen en het verwarmingselement in het aquarium moeten "groen" zijn. De hoeveelheid water vanaf de pomp naar het aquarium moet ca. 80% (=800L/h) aangeven. De kleppen in de aanvoerleiding en de afvoer staan open. Een open klep is wit gekleurd, een gesloten klep is zwart ingekleurd. 

HMI

 

 

Betekenis van de knoppen op het paneel

Op de besturingskast bevinden zich 2 drukknoppen voorzien van een oplichtende rand. 


De knop ACCEPT/RESET bevat een aantal functies, afhankelijk van de kleur van de rand en duur van drukken op de knop. 

 

De knop ZOUT bevat de functies voor de zoutwissel

 

De doseer automaat

Onderstaand nog een afbeelding van de 4-kanaals doseerinstallatie. Vloeistoffen worden (nog) niet direct in het aquarium gedoseert. Doseren vindt plaats via een eigen DIY besturing op basis van de AFSM. Instellen van de frequentie is eenvoudig mogelijk. De pompen hebben een capaciteit van rond de 40ml/min. Het is zaak om van te voren de capaciteit per kanaal te "kalibreren"; meet b.v. gedurende 30 sec de doseerinhoud en vul dan de capaciteit per minuut -in dit geval dus maal 2- op het scherm in. Elke vloeistof lijkt een andere viscositeit te hebben, waardoor dit nodig is. Inmiddels wordt er Reef balance, Coral plus en Wodka gedoseerd (i.v.m. te hoog fosfaat en nitraat... kijken hoe dit gaat). Wanneer een buffer leeg dreigt te raken, wordt dit op HMI met een "leeg"-alarm weergegeven en op het paneel d.m.v. een blauwe LED.

 

Dosing

 

 

Category: Werking en storingen
Hits: 213