Print

5 Maart 2022

Als bewoners nu; een 4 tal slakken, een kreeftje, 2 poetsgarnalen, sinds gisteren 2 anemoonvisjes, een duncan koraal, 3 stukjes euphyllia en 2 stukje caulastrea. Het staat er i.i.g. allemaal "mooi" bij. Elke dag nog een dosering Reef Balance van 7 ml en elke week een zakje nieuwe bacteriën Bacto Balls. Vandaag alle waterwaardes weer gemeten. NH3/NH4 blijft te hoog, dit zit nu op 0,2 mg/l en ook het fosfaat gehalte valt buiten de grenzen. Fosfaat is 0,19 mg/l. Fosfaat heeft misschien te maken met het onderhoud van de skimmer. Het viel me deze week op dat het schuimen niet meer was zoals eerder. Ik vond het wat overdreven om de venturi elke week te reinigen; het bleek gisteren dat de venturie -deels- vol zat met zout (!). Niet erg handig dus. Dit terwijl ik de opvangbeker keurig elke 2 dagen leeg en de skimmer zelf elke 2 weken (ik weet niet of dat ook keurig is...). Het lijkt me dat ik meer aandacht moet besteden aan de werking van de skimmer. Fosfaat kan ik sinds gisteren meten met een Hanna Phosphorus ULR, van de fosfaat weet ik het exacte verloop dus niet. Onderstaand het analyse verloop:
voortgang

Vandaag weer een waterwissel van ca. 10%. Misschien dat het ook meehelpt voor de afwijkende analyses. Ik gebruik voor de wissel het laatste compartiment van de sump met een totale inhoud van ca 18 liter. Dit komt overeen met die 10% van de totale inhoud. Zoals eerder te lezen viel, doe ik de waterwissels op (semi) automatisch bedrijf via mijn besturing. Vandaag nog een wijziging geladen waardoor nu het laatste vak tot op 1,5 cm leeg drained. Ik "haal" dus nu -op semi automaat- de 10% waterwissel. "Semi automaat" omdat ik het zout met de hand bijvul (...dat dan wel weer op een zout hoeveelheid berekent door de besturing).
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/post-1543657

 

11 februari 2022,

Vandaag de skimmer gereinigd, niet alleen de beker maar het hele apparaat, de skimmer lijkt zijn werk goed te doen, de beker bevat echt vuil water; ruikt als een rioolwaterzuivering. Geen nitriet, geen nitraat, pH, ammonium binnen de grenswaarden. KH ook gemeten; deze is rond de 8. Algen fase lijkt echt achter de rug nu een week of 5 na de start. Elke dag nog een advies dosis reef balance. Vandaag dus besloten om het weekend zand aan te brengen. Ik las de volgende werkwijze hier op het forum; Al even geprobeerd; net als de steen, gebruik ik ”dood” zand, 1-2mm. In een emmer reinig ik het zand zodat het water wat er dan nog af komt, vrijwel helder is. Ik spoel het af met osmose water. Daarna doe ik het zand met een trechter in een fles. Met de fles breng ik het zand nu aan in het aquarium. De fles vult zich met het water wat het zand verdringt. Dit water kan dan weg (zo blijft het nivo van het water in het aquarium ook mooi constant….), eventueel “stof” wat nog van het zand afkomt bij het “storten” zit netjes in de fles. Het water is nog prachtig helder.
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/post-1540644

 

5 februari 2022,

Vandaag weer gemeten; nitraat 1 mg/l en nitriet 0,05mg/l, Ammonia 0,25mg/l. Alg groei was een paar dagen explosief maar lijkt nu sterk af te nemen. Waar ik eergisteren nog met een pomp alle alg heb weggespoten, lijkt het nu net zo snel te verdwijnen als toen het zich begon te vormen (?). Vanaf afgelopen weekend (nu 5 dagen) voeg ik "Reef balance" toe, volgens de geadviseerde dosering. Het zal dus ook langzamerhand nodig worden om andere elementen te gaan meten. Gisteren 2 zakjes copepods toegevoegd, het valt me mee dat er vandaag nog zoveel van de beestjes te zien zijn. Ik had verwacht dat ze grotendeels door de gafzakken en de skimmer zouden zijn verdwenen... niet dus.

Vandaag ook weer aan de slag met mijn doseer automaat. Het programma is af; maar wel weer opnieuw gestart met de montage. Waar ik eerst werkte met z.g. breadboard verbindingen, nu over op schroefklemmen. Spijt, spijt,spijt van die breadboard draden; leuk om te testen, niet voor de definitieve situatie. Een paar draden lieten los tijdens bundelwerk, even snel terug gezet; op de verkeerde plaats; weg DUE kaart. De 4 kanaals doseer automaat heeft een interface via USB op mijn PC, flexibele doseerschema's, presentatie laatste doseermoment, real-time-clock, de besturing weet na spanning uitval alles nog terug te halen en kan eventueel gemiste doseringen weer inhalen. En... lege fles detectie/bestel signalering. Uiteraard is alle techniek zichtbaar in een helder plexiglas behuizing, vind ik gewoon leuk (is een keuze).
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/post-1539650

 

4 februari 2022,

3e week van de opstart. Een levende steen met een brandworm ligt nu op de oprit. Ik zie nu veel alg vorming. In Tanne z’n boek wordt dit ook al beschreven. Dit “ blaas” ik met een pomp af en toe van de stenen af. Nitraat, nitriet en ammonium blijven laag, worden zelfs lager. Door de min of meer steriele opstart, enkel dode steen, een bacterie cultuur en enkele levende steentjes (ik denk een halve kilo), gebeurt er nog niet zoveel. Vandaag komen wel de eerste bewoners binnen; levende copepods. Misschien dat die alvast wat met de alg kunnen doen.
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/post-1539338

 

29 januari 2022,

Nu 2 weken aan het opstarten. Langzaam aan komt er wat alg vorming. Verleden week was ik in de winkel voor het kopen van wat spulletjes en heb toen ook wat levend steen meegekregen. Afgelopen week stond er een mooi kokerwormpje op een van de levende stenen (heel klein, maar dan toch leuk om als eerste leven iets te ontdekken).
Wat ik op een avond ook zag -toen de lampen uit waren- was een brandworm, een roze, deels -ik schat zo'n 2 cm uit de steen komen. Daarnaast ook een aantal kleine roze-achtige wormpjes van geschat een cm, die na het beschijnen met de lamp echt razend snel de steen weer indoken. Na wat zoeken op het internet lees ik dat sommigen de brandworm zien als parasiet en anderen als welkome opruimer.
Omdat ik aan het opstarten ben, enkel steen, bacterieen cultuur, nog geen zand, vraag ik me af wat ik het beste kan doen; de steen verwijderen (het is maar een klein steentje) of de steen inclusief z'n bewoners laten zitten? advies?
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/post-1537828

 

23 januari 2022,

Het aquarium staat nu een weekje. Ik zie dus nog geen spectaculaire sprongen in analyses voor wat betreft nitraat, nitriet en ammonia. pH rond de 8, zout rond de 35ppt. Overloop is mooi stil. Geen problemen met de techniek. Ik ben dus gestart met dode steen en een bacterie cultuur en heb nu ook enkele levende stenen toegevoegd (ik denk zo rond de 2 kg). Gisteren de oude BactoBalls uitgewisseld voor een setje nieuwe.
Voorwat betreft de techniek; gisteren 4 stuks peristaltische pompjes ontvangen. Inmiddels is de software hiervoor i.i.g. voor 1 kanaal gereed, nu nog een kwestie van copieeren naar de overige 3 en bouwen. Naam van het additief, capaciteit van de pomp, hoeveelheid per dosering en interval zijn invulbaar. Het wel of niet gebruiken van een kanaal, is straks via een schakelaar te kiezen. Het moment van doseren en het moment van een dosering worden gepresenteerd en vastgelegd. Ik wacht nog op contactloze vloeistof sensoren. Hiermee geef ik een alarm wanneer een stufje moet worden bijbesteld. Bij eventueel stroomuitval blijven alle waarden opgeslagen in de besturing en worden weer in het systeem gepresenteerd en gebruikt wanneer de “stroom” er weer op komt. Via een contact uit de aquarium besturing, komt een soort vrijgave voor doseren; wanneer het aquarium op automatisch staat, volgt het doseer systeem het opgegeven schema. De interface zit op de PC die via USB is aangesloten. Al met al denk ik qua kosten, incl de contactloze vloeistof detectie, uit te komen op zo’n €250,- (even afhankelijk van de keuze voor de behuizing; plexiglas heeft mijn voorkeur, maar loopt ook wel weer in de papieren).
Nu goed nadenken over het toevoegen van sporen e.d. Ik ben zeker van plan een bepaalde methode toe te passen. Misschien hebben jullie goeie ervaringen met bepaalde methodes, ervaringen hoor ik graag en probeer ik zo hier en daar uit het forum op te pikken.
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/post-1536588

 

15 januari 2022,

Ik ben weer los. 2 weken geleden het water laten weglopen omdat ik mechanisch nog wat aanpassingen aan de constructie heb uitgevoerd. Het aquarium staat op zolder en ik wil zeker zijn dat het risico op breuk o.i.d. minimaal is. Vandaag dus weer opvullen van het aquarium. Ik hobby zelf met electronica en software, dus is dit aspect best wel ver "doorgevoerd". Na heel veel testen en uitproberen gedurende -ik denk al met al- wel 4 jaar, vond ik dat er basis kennis voldoende was om te gaan bouwen. Verleden jaar in bouwvak alle materialen gekocht en gaan bouwen. Enkel pompen, verlichting, kleppen, skimmer etc. zijn gekocht, de rest is DIY. Alles staat er nu en ik heb er vertrouwen in dat het i.i.g. niet meer aan de techniek kan liggen. Onderstaand de opsomming van het geheel:

Met ook DIY besturingen als hobby, een opsomming van de "toegevoegde" techniek (voor de liefhebber):

Over het inwerken wat dus de komende periode moet gaan gebeuren:
Ik maak gebruik van de dood steen en een bacterie cultuur (Bacto balls). Ik weet dat niet iedereen het hier echt mee eens zal zijn. Ik heb inmiddels wel contact met een enthousiaste aquaraan, waar ik wat levende steen kan krijgen. Binnenkort in dit "theater".
https://www.zeewaterforum.info/forums/threads/reling.201771/

Category: Poseidon log
Hits: 129