Techniek:

Het aquarium is nu sinds 26 december gevuld met aangemaakt zout water en de besturing staat inmiddels op de automaat. Het laatste "vak" van de sump, voor aanmaak van nieuwe zout oplossing en waar de opvoerpomp is aangesloten, houd ik nu op een nivo van 10cm. Hier wil ik op gaan sturen voor het "bijhouden" van het verdampte water. 
De temperatuur is op dit moment rond de 22,5 oC, dit is te laag. Ik heb het setpoint voor de hoofdverwarming nu op 25 oC gezet. De skimmer -naast de stenen het meest belangrijke filter- schuimt nog niet over in de opvangbak; dus nu nog experimenteren met de regeling ervan, hij staat nu op 44% uitgestuurd en is daarnaast nog regelbaar met de zuurstof toevoer. Verdamping van water verhoogt de concentraties in het water en wordt aangevuld met osmose water via de HMI op manual. Op dit moment is de meting (een verschikdrukmeting max 2 kPa) niet dusdanig "vlak" dat ik hier al op de automaat kan gaan draaien. Dit is nog een puntje techniek waar ik mee aan de slag moet. Zie onderstaande afbeelding; grafiek met aanvullen van de sump met osmose water; de blauwe lijn.

281221AddOsmose

 

Biologie:

Het aquarium is opgestart met osmose water, Aquaforest reef salt en dode steen. Het geheel is geënt met "Bacto balls, Start, Colombo". 20 balletjes per 7 dagen; 26 december de eerste keer geënt. De meest belangrijke stoffen als NO2, NO3, NH3 (nitriet, nitraat en ammonium), leg ik elke 3 dagen vast in excel. Deze 3 stoffen zijn op dit moment, naast de temperatuur 23oC, pH 7,2 en het zoutgehalte 35PPT de meest belangrijke waarden om in de gaten te houden.